Skip to main content

Évértékelő 2023

Nem volt könnyű a 2023-as év számunkra. Vizslafronton és a családunk életében is mindenféle nehézség adódott. A 2023-ra tervezett almot, ezért el is halasztottuk.

A január rögtön azzal kezdődött, hogy Bajnok a „B” alom 10. szülöttje hazaköltözött. Sajnos nem sikerült jól a családválasztás bármennyire is igyekeztem mindenkinek megfelelő családot választani. Bajnok esetében azonban rosszul sült el. Ez a fordulat egyáltalán nem volt bekalkulálva, nem voltam felkészülve, hogy 1 ½ évesen egyik napról a másikra vissza kell hoznom bármelyiküket.  Fel is adta alaposan a leckét a családnak, hogy kit hol helyezünk el hisz a házban már lassan ki kell tennünk a megtelt táblát. Nehezítette a helyzetet, hogy nem problémamentesen érkezett vissza, amin azért itthon idővel sikerült javítani, legalábbis úgy gondoltam. Aztán március elején jelentkezett érte egy család akiket már régóta ismertem. Volt már vizslájuk, ezért örömmel Rájuk bíztam Bajnokot. 4 hónapot töltött náluk, de sajnos újra előjöttek a hozott problémák, így júliusban ismét hazacuccolt. Decemberben ivartalanítottam szegénykémet, mert bármennyire is ellenzem, az ő esetében úgy gondolom szükséges volt. Ugyan még csak 3 hét telt el a műtét óta már látok apró javulást a viselkedésében. Bízom benne, hogy egyszer csak betoppan az ő embere, akivel ki tud alakítani egy bensőséges kapcsolatot. Zárszóként Bajnokhoz hozzátenném, hogy mi tenyésztők nem vagyunk felkészülve és nem is azért vagyunk, hogy menhelyként működjünk. Nekem is van egy tenyésztési tervem, amit ez az eset most felülírt. Nem győzöm mindenkinek ezerszer elmondani, hogy milyen igényei vannak egy vizslának, hogy nevelésre van szüksége és hogy ők élőlények, nem játékszerek, életük végéig kötelességük gondoskodni róluk ha úgy döntöttek vállalják őket. Az, hogy Bajnokot visszafogattam egy egyedi eset, nem szerettem volna ha menhelyre kerülne vagy még rosszabb dolog történne vele, de a jövőben nem fogok tudni visszahozni senkit, hisz a családom és az általam vállalt vizsláim látják kárát.

De váltsunk vidámabb témára. A 2022. évről azt írtam, hogy csalódott vagyok, mert nagyon elmaradtam a terveim végrehajtásában 2023.-ban viszont mondhatom, hogy jóval túlteljesítettük a vállaltakat, mind munka mind kiállítás vonalon. Ehhez szükség volt arra, hogy Fáncsim tenyésztője Godó Zoltán bevállalja, hogy segíti a felkészülésünket a munkavizsgákra.

Arany

Három munkavizsgát is megcsináltunk az idén. A mindig tologatott Alapvizsgát, a Vízi-mezei vizsgát és az Őszi Tenyészvizsgát is sikeresen teljesítette. Voltak nagyon szép és kevésbé szép feladatvégrehajtásai, úgyhogy van még miben fejlődni

A kiállításokon is sikerült több címet bezsebelnie a tavalyi évben. Itthon sikeresen teljesítette a Hungária Champion, a Hungária Show Champion feltételeit, Szerbiában pedig elérte a Szerb Grand Champion címet.

Arannyal egyetlen hiányérzetem volt a tavalyi évben mégpedig, hogy egyszer sem jutottunk el szarvasgombát keresni.

Álmos

Úgy alakult, hogy Álmos hosszabb időre itthon ragadt így vittem magammal őt is a tréningekre, ahol jól teljesített. Ha már a gyakorlások jól mentek vizsgázni is elvittem. Ő is három vizsgát teljesített sikeresen. Alapvizsgázott, Vízi-mezei vizsgázott és Őszi Tenyészvizsgázott.

Ha már vizsgázni vittem nem akartam, hogy lemaradjon a kiállításokról sem. El is érte a Hungária Champion címet.

Bercel

Bercel már 2022-ben Alapvizsgázott így 2023-ra a Vízi-mezei és Őszi Tenyészvizsga volt betervezve. Mindkettőt teljesítette is, igaz az ŐTV-n nagyon nem voltam megelégedve a teljesítményével, így azt az idén szeretném megismételni vele. Mentségére szolgáljon, hogy 38 fokos hőségben sikerült elmennünk vizsgázni.

A hazai kiállításokon is elkezdtük gyűjtögetni a címeket a Hungária Championhoz, amit reményeim szerint az idén befejezünk. Szerbiában viszont megszerezte a Szerb Champion és Szerb Grand Champion címeket.

Fáncsi és Regő esetében annak örülünk, hogy kitűnő egészségi állapotban vannak. Az idén ünnepeljük a 10. születésnapjukat.

Sok tervünk van az idei évre is. Bízom benne, hogy 1 év múlva arról számolhatok be, hogy a terv nem csak terv maradt hanem meg is tudtuk valósítani őket.